sobota, 23 listopada 2013

Kotlety warzywne

Kotlety warzywne

Składniki:
1 cukinia
2 ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula 
10 dkg sera żółtego
1- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki mąki

sól, pieprz
1 łyżka oleju do warzyw
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Warzywa obieramy. Cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce na warzywnych oczach, ser i marchewkę ścieramy drobniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku, formujemy kotlety i smażymy. Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ panierka szybko się spali, a środek będzie niedosmażony.

Niestety warzywa lubią "wypić" olej z patelni, dlatego kotlety nabierają kalorii. Mimo wszystko warto się skusić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz